VIDEON TEKSTIVASTINE

Tiedonhaku ja kriittisyys

Tässä osiossa tutustut tiedonhankintaan ja lähteiden kriittiseen arviointiin.

Kriittisen tiedonhankinnan taidot ovat yksi keskeisimpiä korkeakouluopiskelijan opiskelutaitoja. Itsenäinen tiedonhankinta ja kriittinen tiedon arviointi ovat olennainen osa kaikkea opiskelua. On tärkeää oppia tunnistamaan, milloin ja millaista tietoa tarvitaan ja mistä tarvittavaa tietoa kannattaa lähteä etsimään. Näiden tietojen ja taitojen kokonaisuutta kutsutaan myös informaatiolukutaidoksi.

Hyvät tiedonhankinnan taidot tehostavat ja nopeuttavat työskentelyä. Ne auttavat saavuttamaan laadukkaampia lopputuloksia sekä korkeakouluopinnoissa että työelämässä.

Korkeakouluopiskelijana sinun tulisi oppia seuraavat tiedonhankintataidot:

1) kykenet tunnistamaan ja ilmaisemaan kulloisenkin tiedontarpeen sekä pystyt rajaamaan sen järkevästi. Lisäksi pystyt arvioimaan tiedonhaun jälkeen, vastasiko saatu tulos tiedontarpeen herättämiin kysymyksiin.

2) Osaat hakea tarvitsemasi tiedon tehokkaasti. Osaat myös valita sopivimmat tiedonhankintamenetelmät ja tiedonlähteet ja käytät tehokkaita hakustrategioita saadaksesi tarvittavan tiedon. Osaat myös muokata ja tarkentaa hakustrategiaa tarvittaessa.

3) Osaat arvioida tietoja ja tietolähteitä kriittisesti ja liittää uuden tiedon aiempaan tietoon, osaat luoda synteesejä sekä verrata uutta tietoa aikaisempaan. Osaat myös arvioida pitäisikö alkuperäistä kysymyksenasettelua muokata.

Palaa takaisin: Tiedonhaku ja kriittisyys