Verkkokurssin tekemisen voi jaotella neljään vaiheeseen: määrittelyyn, käsikirjoittamiseen, tuotantoon ja käyttöönottoon. Verkkokurssin käsikirjoitus luo perustan kurssille - mitä vankempi perusta, sitä horjumattomampia seuraavat vaiheet. Huolella tehty käsikirjoitus tehostaa verkkototeutuksen kokonaisprosessia ja parantaa opiskelijoiden oppimistuloksia. Sen tarkoitus on kasvattaa opiskelijan motivaatiota ja saada oppiminen tuntumaan helpolta.
Laadukkaan käsikirjoituksen elementit:
Ennen käsikirjoittamista on tärkeää määritellä kurssin osaamisen tavoitteet ja kohderyhmä. Nämä vaikuttavat kaikkiin käsikirjoittamisen vaiheisiin.
Valitse kurssin sisältöön ja kohderyhmälle sopiva lähestymistyyli. Käytä selkeää ja sujuvaa yleiskieltä, luetteloi ja mieti, mitä sisältöjä voisi rikastuttaa kuvin tai videoin. Kerro heti kurssin alussa osaamisen tavoitteet ja arvioitu suoritusaika. Innosta oppimiseen kuvaamalla kurssista saatavia hyötyjä. Kuvaa kurssin alussa myös suoritustapaa ja hyväksytyn suorituksen kriteereitä.
Jotta ylläpitäisit motivaatiota läpi kurssin, opasta opiskelijaa vaihe vaiheelta. Aloita jokainen osio kuvaamalla osion osaamistavoitteet ja koosta osioiden loppuun napakka kertaus muistettavista asioista.
Kartoita jo olemassa olevat valmiit materiaalit ja arvioi, voiko niitä käyttää kurssilla sellaisinaan. Pohdi, mikä on olennaista oppimistavoitteiden kannalta ja laadi näistä tarpeista uutta aineistoa. Tiivistä ja rajaa sisältöä, sillä liiallinen informaation määrä johtaa helposti kognitiiviseen ylikuormitukseen.
Konkretisoi asioita esimerkein ja siirrä vähemmän oleelliset asiat kurssin lisämateriaaleihin. Laadi jokaisen osion loppuun napakka yhteenveto osion tärkemmistä asioista ja tehtävä, joka tukee oppimista.
Kuvaa jokaisen osion alussa osaamisen tavoitteet. Käsikirjoittaessasi teoriasisältöä huomioi kohderyhmä niin, että siinä on kosketuspintaa käytännön elämään. Sisällytä osioiden loppuun ja pitkien osioiden välivaiheisiin kannustavia tekstejä, joilla ylläpidät motivaatiota.
Aktivoi muistamista välitehtävillä. Kirjoita kannustavia tekstejä siirtymävaiheisiin ylläpitääksesi motivaatiota. Laadi osion loppuun laajemmat tehtävät osaamisen osoittamista varten ja kertaa tärkeimmät muistettavat asiat.
Pohdi, mikä esitysmuoto tukee parhaiten juuri kyseisen verkkokurssin oppimistavoitteiden saavuttamista. Eri esitysmuotojen, kuten tekstin, kuvien, äänen ja videoiden sekä interaktiivisten kuvien, rooli on tukea ja vahvistaa kurssin ydinsanomaa. Niiden vaihteleva käyttö ylläpitää opiskelijan motivaatiota. Suunnitellessasi eri esitysmuotoja tarkista resurssien riittävyys tarvittavien ominaisuuksien tai elementtien toteuttamiseen.
Seuraavassa osiossa on muistilista, jota voit hyödyntää aloittaessasi verkkokurssin sisällöntuotannon.