Tervetuloa Edukamu-oppimisalustalla toteutetulle pitsamestarikurssille! Seuraavan neljännestunnin aikana opit kaiken tarvittavan täydellisen pitsan valmistamisesta, olitpa sitten kaiken nähnyt pizzaiolo tai vielä vihreä novizio.
Neliosaisella minikurssilla omaksut mehevän pitsapohjan, täyteläisen tomaattikastikkeen ja kuohkean cornicionen kiemurat, ja tulevana viikonloppuna valmistat jo elämäsi maukkaimmat herkut omassa keittiössäsi.
Mikä kumman cornicione? Minäkö pizzaiolo? Klikkaile auki pitsasanaston tärkeimmät tärpit!
Pitsa on todellista maailmanruokaa, josta on kehitetty lukemattomia toinen toistaan kekseliäämpiä muunnelmia savuporopitsasta keksitaikinapitsaan. Pitsan tarkkaa alkuperää on mahdoton määrittää, sillä erilaisia ohutleipiä on syöty esimerkiksi Lähi-Idässä jo kauan ennen varsinaisia pitsoja.
Täytettyjä ohutleipiä alettiin nimittää sanalla pizza Napolin lähistöllä 1600-luvun tietämillä, ja alkuperäisen pitsan pohja oli ilmavan kuohkea ja täytteet yksinkertaisen raikkaita. Varsinaisesti saapasmaan kansan tietoisuuteen pitsat kohosivat 1800-luvulla, kun niistä tuli lyhyessä ajassa köyhälistön suosikkievästä. Vähävaraiselle väestölle edulliset ja nopeasti seisaaltaan hotkaistavat välipalat tulivat tarpeeseen.
Pitsan maailmanvalloitus alkoi Italiaa 1800-luvulla hallinneen kuningas Umberton vierailtua Napolissa. Kuninkaan vaimo Margerita kiinnostui pitsasta, josta paikalliset valmistivat arvovieraille Italian lipun värein koristellun muunnelman täytettynä vihreällä basilikalla, valkealla mozzarellalla ja punaisella tomaatilla. Loppu on historiaa, ja Pizza Margerita on tänäkin päivänä monien suosikki.
Vaikka maailmassa on lukemattomia erilaisia pitsamakuja, on oikean pitsamestarin hyvä tuntea klassikot. Klikkaile alla olevia pitsoja ja selvitä, millaisesta herkusta on kyse.
Maittavan pitsan valmistus voidaan jakaa kolmeen osaan: taikinaan, kastikkeeseen ja paistamiseen. Kun perustus on valettu huolella, valmistuu herkku kuin itsestään, joten valmisteluihin kannattaa panostaa. Muistathan kuitenkin, että pitsan luonnolliset ainesosat reagoivat herkästi esimerkiksi kosteuteen, eikä tämän päivän pitsa milloinkaan ole aivan samanlainen kuin eilinen.
Pitsaa kannattaa laittaa kiireettä ja tunnustellen. Pohja, peruskivistä tärkein, on hyvä valmistaa ensin, jotta se ehtii tekeytyä kunnolla. Läpäise seuraava testi ja opi sitten, kuinka teet pohjastasi muhkean ja maittavan!