2. TAIKINA

Edukamun kursseilla on helppo varmistaa, että tietotaito on kunnossa ennen seuraavaa osiota. Nyt, kun tunnet pitsatieteen perusteet, on aika luoda silmäys täydelliseen pohjaan, kunnon pitsan tärkeimpään tuntomerkkiin.

Maittavan pohjan valmistaminen on näennäisen yksinkertaista. Raaka-aineiksi riittävät jauhot, vesi, kasvipohjainen öljy ja hyppysellinen hiivaa. Sipaus suolaa tarjoaa lisämakua, ja sokerikiteet nopeuttavat tarvittaessa taikinan kohoamista. Resepti on pysynyt pitkälti samana pitsan alkuajoista asti, joten se on taatusti hyväksi koettu.

Klikkaa painiketta ja katso kotimaisen pitsauunivalmistaja Oonin vinkit täydellisen pitsapohjan leipomiseen kotioloissa.

Video: Ooni - Täydellisen taikinan salat


Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää jauhoihin, sillä erilaiset laadut, valmistustavat ja hienojakoisuudet avaavat pizzaioloille rajattomasti mahdollisuuksia. Aidossa pitsassa käytetään niin kutsuttua 00-jauhoa, eli jauhoa, joka hienojakoisuudeltaan muistuttaa talkkijauhetta.


Tuplanolla ilmaisee jauhatusasteen, ja 00 kertoo sen olevan hienoin mahdollinen. Mit�� hienojakoisempaa jauho on, sen parempi sitko taikinaan muodostuu ja sen helpommin käy taikinan muotoilu. Todelliset pitsamestarit vannovat 00-jauhojen nimeen, mutta kotileipuri saa maittavia makunautintoja monenlaisilla seoksilla.

Unohtuivatko 00-jauhot kauppaan? Ei hätää, klikkaile kortteja ja katso, miten muut jauholaadut soveltuvat pitsapohjan raaka-aineeksi.

Erinomaisen pitsan tunnistaa ilmavasta taikinasta, joten kohottamisen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Taikinan kohottamiselle on monia tyylejä, ja jos haluat pitsastasi mahdollisimman mehevän, kannattaa prosessille varata aikaa. Jääkaapissa tai huoneenlämmössä aamusta iltaan tai vaikkapa yön yli kohoava taikina on monien mielestä ainut oikea vaihtoehto hiivan päästessä tekemään työnsä rauhassa.

Taikinaa kohottaessasi muista peittää herkkupala huolellisesti, vaikkapa kostealla liinalla. Kohotus on valmis, kun taikina on pullistunut jotakuinkin kaksinkertaiseksi.

Nyt, kun tiedät maittavan pohjan perusteet, on täytteiden ja paistamisen vuoro.