3. TÄYTTEET JA PAISTAMINEN

Perinteisessä napolilaisessa, pohjaa arvostavassa pitsakulttuurissa täytteitä käytetään vain tarkkaan harkiten, ja usein juusto kera tuoreen tomaattikastikkeen onkin tarpeeksi. Millaisena ikinä pitsasi haluatkaan, muistathan kuitenkin täyttää lättysi harkiten - syö mieluummin kaksi ohuen rapeaa pitsaa yhden täyteen pakatun sijaan. Vatsasi ja makunystyräsi kiittävät!

Tomaattikastike on useimmiten pitsan tärkein täyte, ja sen valmistamista kannattaa kokeilla myös itse. Tuoreet tomaatit takaavat kastikkeesi menestyksen, ja kotimaiset, puhtaanraikkaat kasviksemme ovat mainio ja ympäristöystävällinen valinta.

Oonin vinkkivideo opettaa nopeasti, kuinka maittava tomaattikastike valmistetaan kotikeittiössä.

Video: Ooni - Täydellinen tomaattikastike

Tomaattikastikkeessa ainesosien tuoreus on valttia, ja myös kastikkeen kannattaa antaa tekeytyä rauhassa ennen käyttöä. Jätä kastike lepäilemään jääkaappiin vaikka yhdessä taikinan kanssa, mutta muista kuitenkin nostaa se huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Näin pitsasi varmasti kypsyy tasaisesti.

Myös sopivaan juustoon kannattaa panostaa. Mozzarella on perinteisin ja usein mahtavan rapeaksi paistuva valinta, josta on hyvä lähteä liikkeelle. Sijoita laatuun ja muista, että maku on määrää tähdellisempi tekijä! Perinteisessä pitsassa juusto on heti seuraava kerros tomaattikastikkeen jälkeen, ja mahdolliset muut täytteet sirotellaan vasta lopuksi herkkua kruunaamaan.


Pitsasi on nyt paistamista vaille valmis, ja taikinan sekä täytteiden tavoin myös paistaminen vaatii tarkkaa otetta. Pitsan paistamisessa korkean lämpötilan ja lyhyen paistoajan yhdistelmä on ihanteellisin, ja perinteinen napolilainen pitsa kypsennetään puulämmitteisessä kiviuunissa, jonka lämpötila on 400, jopa 600 astetta. Niin kuumassa kuohkea pitsa valmistuu vain muutamissa kymmenissä sekunneissa.

Kotioloissa italialaisen pätsin lukemiin ei useinkaan päästä, mutta perinteisellä leivinuunilla voi tavoitella jotakin vastaavaa. Tavanomaisella keittiöliedellä nyrkkisääntö on helppo: anna uunin lämmetä niin kuumaksi kuin mahdollista ja odottele rauhassa.

Pitsan paistamisessa lämmön tasaisuus on valttia, ja usein kotiliedellä pohja jää helposti raa’aksi pinnan kärähtäessä. Erilliseen pitsakiveen kannattaakin panostaa, ja oikein nuuka pizzaiolo saattaa kyhätä sopivan alustan myös vaikkapa vanhoista tiiliskivistä. Pitsakiven on hyvä antaa lämmetä uunin mukana ennen paistoa kuten perinteisemmän pellinkin. Maukkain pohja syntyy, kun pitsalätty asetetaan suoraan paistokiven päälle.

Kertaa nyt mielessäsi tämän minikurssin asioita. Jaottele sitten käsitteet kategorioihin sen mukaan, kuinka tuttuja ne olivat sinulle ennalta.

Edukamu-alustalla saat oppijoilta helposti suoraa palautetta siitä, kuinka paljon uutta tietoa kurssit sisältävät. Esimerkiksi vastikään täyttämäsi kyselyn kaltaiset sisällöt auttavat opettajaa mukauttamaan sekä tarvittaessa eriyttämään materiaaleja ja tehtäviä.

Hienoa, olet nyt oppinut maittavan pitsan perusteet! Klikkaa seuraavaksi auki yhteenveto, jossa tärkeimmät tärpit ynnätään yhteen.