Edukamun tehtäväkomponentit
Tässä osiossa voit tutustua Edukamu-oppimisalustan tehtävätyyppeihin. Lyhyet kuvaukset kertovat komponentin ominaisuuksista, ja useimpia voit kokeilla myös itse.
Kehitämme jatkuvasti uusia tehtäväkomponentteja Edukamuun, ja otamme mielellämme vastaan myös ideoita uudenlaisista tehtävätyypeistä.
Ota yhteyttä
Conversation Wall
edukamu-conversation-wall
Conversation Wall
edukamu-conversation-wall
- Osallistu keskusteluun palstalla.
- Tällä tehtäväkomponentilla oppijat voivat lähettää lyhyitä viestejä kurssin yhteiselle keskustelupalstalle. Komponentilla saavutetaan todellisen keskustelun tunnelmaa pelkän yksisuuntaisen viestinnän sijaan.
Komponentilla voi yksinkertaisesti järjestää esimerkiksi vieraskielisiä kirjoitusharjoituksia, joissa oppijat keskustelevat toistensa kanssa. Kouluttaja voi osallistua keskusteluun ja seurata viestintää reaaliajassa, mikä helpottaa palautteen antamista.
Divide Box
edukamu-divide-box
Divide Box
edukamu-divide-box
- Määritä oikea suhde.
- Tällaisissa tehtävissä tarkoituksena on määrittää tarkasteltavan asian oikea suhde, mikä tapahtuu liu’uttamalla säädintä haluttuun kohtaan laatikossa.
Komponentti sopii hyvin esimerkiksi lääkelaskujen tapaisiin tehtäviin, joissa on määritettävä liuoksen oikea laimennussuhde. Vaikkapa ruoanlaittokurssilla sen avulla voidaan sen sijaan opettaa ainesosien oikeaoppista käyttöä suhteessa toisiinsa.
Drag Choices
edukamu-drag-choices
Drag Choices
edukamu-drag-choices
- Yhdistä oikeat asiat.
- Oppija yhdistää vaihtoehdot niihin sopiviin vastauksiin.
Tällaisilla tehtävillä on helppo opettaa esimerkiksi vaikeita käsitteitä alalta kuin alalta. Myös erilaiset luokittelutehtävät vaikkapa kielten opiskelun tueksi ovat toteutettavissa.
Drag in Order
edukamu-drag-in-order
Drag in Order
edukamu-drag-in-order
- Järjestä sanat oikeaan järjestykseen.
- Oppija järjestää annetut sanat raahaamalla oikeaan järjestykseen vaikkapa järkevän virkkeen muodostamiseksi.
Kielten sanajärjestysten opiskelun lisäksi tällaisilla tehtävillä voi opettaa esimerkiksi kirjoittamista tai muuta, vapaampaan kielenkäyttöön kannustavaa tekstuaalista ilmaisua.
Drag Text
edukamu-drag-text
Drag Text
edukamu-drag-text
- Siirrä sanat niille kuuluville paikoille tekstissä.
- Oppija sijoittelee annetut sanat tekstiin raahaamalla ne oikeille paikoilleen.
Tehtävätyypillä voi opettaa esimerkiksi vieraskielisiä sanoja tai ammattisanastoa. Kouluttaja voi itse suunnittelemaan tekstin ja sijoitettavat sanat, joten vain mielikuvitus on rajana. Komponentin tarjoama välitön palaute mahdollistaa innostavan oppimiskokemuksen.
Drag to Image
edukamu-drag-to-image
Drag to Image
edukamu-drag-to-image
- Siirrä sanat niille kuuluville paikoille kuvassa.
- Oppija sijoittelee annetut sanat kuvaan raahaamalla ne oikeille paikoilleen.
Visuaalinen tehtävätyyppi helpottaa uusien käsitteiden opettelua. Lisäksi se soveltuu esimerkiksi laitteiston osien opiskeluun tai vaikkapa eliöiden tuntomerkkejä kertaavan biologin tarpeisiin.
Drag to Table
edukamu-drag-to-table
Drag to Table
edukamu-drag-to-table
- Järjestä sanat niille kuuluviin kategorioihin.
- Oppija järjestää raahaamalla sanat oikeisiin kategorioihin. Sanat voivat olla peräisin esimerkiksi kategorialuokittelun alla olevasta tekstistä.
Tämä komponentti sopii uusien käsitteiden opiskeluun esimerkiksi tekniikan tai luonnontieteiden aloilla. Pelkän luokittelun sijaan sillä voi samanaikaisesti tarjota opiskeltaville asioille myös kontekstia vapaasti muotoiltavalla tekstillä, josta käsiteltävät sanat ovat peräisin.
Flashcard
edukamu-flashcard
Flashcard
edukamu-flashcard
- Opettele uusia käsitteitä kääntökorttien avulla. Kortit kääntyvät klikkaamalla.
- Oppija klikkailee kääntökortteja opetellen näin uusia käsitteitä. Klikkaamalla kääntyvät kortit soveltuvat hyvin esimerkiksi käsitteiden ja sanojen opiskeluun.
Perinteiset kääntökortit ovat erinomainen apuväline, kun jotain on opittava ulkoa. Komponentilla voi helpottaa esimerkiksi kokeeseen kertaamista tai luoda helposti hahmotettavan yhteenvedon aiheesta kuin aiheesta.
Feedback
edukamu-feedback
Feedback
edukamu-feedback
- Palautelomake erilaisilla kysymysvaihtoehdoilla.
- Tämä komponentti mahdollistaa monipuolisten palautelomakkeiden luomisen. Lomake voi sisältää esimerkiksi monivalintakysymyksiä, avoimia kysymyksiä sekä erilaisia “valitse parhaiten vastaava vaihtoehto” -tyylisiä kysymyksiä.
Tällä palautekomponentilla oppijoilta voi ennalta muotoiltavin kysymyksin pyytää yksityiskohtaistakin mielipidettä tai palautetta juuri halutusta asiasta. Kyselylomakkeeseen vastaaminen on helppoa myös, vaikka kirjoittaminen tuottaisi haasteita. Lomakkeen loppuun voi lisäksi sisällyttää avoimen tekstikentän lisähuomioille.
Fill Blanks
edukamu-fill-blanks
Fill Blanks
edukamu-fill-blanks
- Kirjoita tekstiin siitä puuttuvat sanat.
- Oppija täydentää tekstiin puuttuvat sanat joko kirjoittamalla itse tai valitsemalla oikean vaihtoehdon.
Tekstintäydennystehtävät soveltuvat käsitteiden kertaamiseen alalle kuin alalle. Ne ovat oiva apu myös esimerkiksi opiskeltaessa vieraskielistä erikoissanastoa tai tärkeitä käsitteitä.
edukamu-fill-inputs
edukamu-fill-inputs
- Täydennä puuttuvat sanat.
- Oppija täydentää puuttuvat sanat niille kuuluviin laatikoihin yksi kerrallaan. Usein yksi sana on annettu valmiiksi, ja oikean yläkulman kuvakkeesta saa klikkaamalla vinkkejä.
Tämä komponentti sopii tilanteisiin, joissa luokiteltavien asioiden järjestyksellä on väliä. Tehtävätyypillä on hyvä kerrata esimerkiksi oikeaa työjärjestystä tai tilannekohtaista toimintamallia täydennyskoulutuksissa.
Image Hotspots
edukamu-imagehotspots
Image Hotspots
edukamu-imagehotspots
- Klikkaile kuvaa ja opi uutta.
- Oppija klikkailee kuvan korostettuja yksityiskohtia oppien näin uutta. Tehtävätyyppi soveltuu erittäin hyvin esimerkiksi laitteiston osien toiminnan opiskeluun.
Visuaalinen tehtävätyyppi herättää mielenkiinnon opiskeltavaan aiheeseen, ja klikkaamalla oppija saa lisätietoa juuri tarvitsemastaan aiheesta. Kouluttaja voi itse suunnitella sekä taustakuvan että klikattavat kohdat selitysteksteineen.
Klikkaile pitsoja ja selvitä, millaisesta herkusta on kyse.
Put in Order
edukamu-put-in-order
Put in Order
edukamu-put-in-order
- Aseta vaihtoehdot oikeaan järjestykseen.
- Oppija asettelee annetut vaihtoehdot oikeaan järjestykseen raahaamalla ne omille paikoilleen.
Järjestelytehtävää voi käyttää opiskelun ohella myös esimerkiksi kurssin alussa tehtävän itsearvioinnin tukena. Sen avulla oppija voi suhteuttaa käsiteltäviä asioita muun muassa omien ajatustensa tai aiemmin opiskeltujen asioiden perusteella.
edukamu-question-scroll
edukamu-question-scroll
- Monivalintakysymyksiä.
- Tämä tehtäväkomponentti soveltuu monivalintakyselyihin, joissa oppijan on vastattava kysymyksiin valitsemalla oikea vaihtoehto. Oppija saa oikeat vastaukset kysymyksiin vastattuaan.
Perinteiset monivalintakysymykset soveltuvat lähestulkoon minkä tahansa aiheen kertaamiseen. Kouluttaja voi luoda sopivan mittaisia kyselyitä joko arvioitaviksi tehtäviksi tai oppijoiden työskentelyn tueksi.
Return Box
edukamu-return-box
Return Box
edukamu-return-box
- Palautuslaatikko.
- Tällä komponentilla voi luoda palautuslaatikon esimerkiksi kurssitehtävien palauttamista varten.
Tämä komponentti toimii palautuslaatikkona esimerkiksi kurssitehtävien palauttamista varten. Oppija voi palauttaa enintään viisi enintään yhden megatavun kokoista tiedostoa, mutta tarvittaessa kokorajoitusta on mahdollista kasvattaa. Komponentti tukee useimpia yleisiä tiedostomuotoja (esim. .docx, .jpg, .jpeg ja .pdf). Palautukset voidaan ohjata suoraan opettajan sähköpostiin tai ilman kokorajoituksia Edukamun ylläpitoliittymään.
Klikkaa, valitse ja palauta – helppoa!
Solutions Poll
edukamu-solutions-poll
Solutions Poll
edukamu-solutions-poll
- Vaihtoehtojen järjestämiseen perustuva kysely.
- Vaihtoehtokyselyssä oppija ottaa kantaa valitsemalla sopivan vaihtoehdon. Vaihtoehtoja voi raahata sopiviin laatikoihin tai vastaavasti valita vaikkapa kolme mieleisintä listalta.
Vaihtoehtoihin perustuva kysely soveltuu esimerkiksi koulutuksen alkuun oppijoiden tietotasoa kartoitettaessa. Kyselyillä kerättävän tiedon perusteella opetuksesta voi räätälöidä yksilöllisempää, ja kouluttajalla on käytössään monia erilaisia kyselytyyppejä.
Text Poll
edukamu-text-poll
Text Poll
edukamu-text-poll
- Avoimiin kysymyksiin perustuva kysely.
- Tekstikyselyssä oppija ottaa kantaa avoimiin kysymyksiin. Vastauksen voi kirjoittaa vapaasti avoimeen tekstikenttään.
Avoimella kyselyllä oppijoilta voi esimerkiksi tiedustella ideoita tai mielipiteitä mielekkäistä työskentelytavoista. Komponenttia voi lisäksi hyödyntää avoimissa vastauksissa, jotka vain kouluttaja näkee.
Text Peer Review
edukamu-text-peer-review
Text Peer Review
edukamu-text-peer-review
- Avoin vastauskenttä vertaisarviointia varten.
- Oppijat voivat antaa toisilleen vertaispalautetta avoimeen tekstikenttään kirjoittamalla. Ohjeet vertaispalautteen antamiseen voi sisällyttää tekstikentän yhteyteen.
Vertaisarviointi on oiva oppimisen menetelmä. Tehtäväkomponentti sisältää arvioitavan vastauksen, ohjeet ja tekstikentän, mikä helpottaa työskentelyä. Oppija voi keskittyä osaamisensa kehittämiseen, kun käytännön asiat on tehty yksinkertaisiksi.
Text Quiz
edukamu-text-quiz
Text Quiz
edukamu-text-quiz
- Kirjoita oikea vastaus.
- Oppija kirjoittaa avoimen vastauksen tekstikenttään kysymyksen alapuolella. Tehtävätyyppi soveltuu hyvin esimerkiksi käännösharjoituksiin.
Avoimilla vastauksilla voi opiskella esimerkiksi kääntämistä, koodaamista tai vaikkapa monipuolista näppäimistön käyttöä erikoismerkkeineen. Kouluttaja voi itse määrittää oikeat vastaukset sekä arvioida tehtävät yksilöllisesti ja kiireettä.
Timeline Exercise
edukamu-timeline-exercise
Timeline Exercise
edukamu-timeline-exercise
- Valitse oikea tapahtumavuosi.
- Oppija järjestää vuosiluvun perusteella tapahtumat oikeaan järjestykseen aikajanalle.
Aikajana on kätevä työkalu tapahtumakulkujen hahmottamiseen. Historian opiskelun lisäksi se sopii mainiosti esimerkiksi uusien työntekijöiden perehdyttämiseen tai nopeaan taustatietojen kertaamiseen ennen tärkeää koetta.
Wordwall
edukamu-wordwall
Wordwall
edukamu-wordwall
- Lähetä lyhyt viesti keskustelupalstalle.
- Oppijat voivat lähettää lyhyitä viestejä kurssin yhteiselle keskustelupalstalle. Jälkikäteen muiden julkaisuja voi tarkastella anonyymisti.
Sanaseinälle voi pyytää oppijoilta lyhyitä mielipiteitä, vastauksia tai palautetta esimerkiksi kesken opintojakson, ja oma teksti on helppo luoda aiempien viestien pohjalta. Myös kouluttaja voi kirjoittaa viestejä esimerkiksi mallia antaakseen tai oppijoita inspiroidakseen.
Toggle
edukamu-toggle
edukamu-secondary-toggle
Toggle
edukamu-toggle
edukamu-secondary-toggle
- Vahvista eteneminen kytkimellä.
- Kurssilla edistymistä voidaan seurata kysymällä opiskelijoilta esimerkiksi, ovatko he tutustuneet materiaaliin.
Toggle-kytkin ei varsinaisesti ole tehtäväkomponentti, mutta käyttäytyy kuten sellainen. Kurssille sijoiteltavat kytkimet ovat kätevin tapa seurata kurssisuoritusta, jos kurssilla ei ole varsinaisia tehtäviä.
Oletko tutustunut tehtäväkomponentteihin?
Mainiota! Seuraavalla sivulla on katsaus muihin Edukamun ominaisuuksiin.
Oletko oppinut uutta?
Oivallista! Muistathan, että voit myös kysyä tiimiltämme lisätietoja.
Tuotantotiimimme auttaa sinua aina tehtävien suunnittelussa ja tehtäväkomponenttien valinnassa. Yhdessä varmistamme, että kurssistasi tulee teknisesti toimiva, pedagogisesti pätevä ja inspiroivasti innostava.
Ota yhteyttä