LUMI-supertietokoneen esittely



LUMI-supertietokone aloitti toimintansa CSC:n datakeskuksessa Kajaanissa vuonna 2021. Lopullisessa kokoonpanossa 2023 se on maailman kolmanneksi nopein supertietokone.





LUMI on ainutlaatuinen eurooppalainen hanke, jossa kymmenen Euroopan maata ja EuroHPC JU investoivat yhteen yhteiseen järjestelmään. Sen tarkoituksena on edistää tutkimusta, tekniikkaa ja kilpailukykyä kaikkialla Euroopassa. Järjestelmätoimittaja on Hewlett Packard Enterprise (HPE), joka tarjoaa HPE Cray EX -supertietokoneen viimeisimmän sukupolven AMD EPYC Trento -suorittimilla ja AMD Instinct MI250X -grafiikkasuorittimilla.

Huomattavan suuren laskentatehon lisäksi LUMI on myös yksi maailman kehittyneimmistä tekoälyalustoista. Näin ollen se tulee olemaan yksi tunnetuimmista tieteellisistä instrumenteista koko elinkaarensa ajan.

Koneesta kerrotaan lisää (englanniksi) videolla LUMI — world-class supercomputer.

Videon tekstit suomeksi

Videon tekstit suomeksi

Meillä on kunnia operoida yhtä maailmanluokan EuroHPC-supertietokoneista.

Joukko maita osallistuu ainutlaatuiseen yhteiseen LUMI-projektiin hankkiakseen, rakentaakseen ja ottaakseen käyttöön maailmanluokan laskenta- ja datainfrastruktuurin.

LUMI-supertietokone sijaitsee CSC:n datakeskuksessa Kajaanissa. Toiminnan alkaessa täysimääräisesti vuoden 2022 alkupuolella LUMI on yksi maailman tehokkaimmista supertietokoneista ja yksi johtavista alustoista tekoälylle tarjoten eurooppalaisille tutkijoille korkeakouluissa ja yrityksissä suurteholaskenta- ja tekoälyresursseja.

LUMI-supertietokoneen teoreettinen huippusuorituskyky on 553 petaflopsia, joka vastaa 1,5 miljoonan modernin kannettavan tietokoneen laskentatehoa. Pinottuna näistä muodostuisi yli 23 km korkea torni. Koneen tallennusjärjestelmä koostuu kolmesta osasta: LUMI-F, seitsemän petatavun flash-teknologiaan perustuva levyjärjestelmä, 80 petatavun Lustre-rinnakkaislevyjärjestelmä ja LUMI-O, 30 petatavun objektitallennuspalvelu.

LUMI vie 150 m2 lattiatilaa ja painaa 150 000 kilogrammaa.

LUMI-järjestelmä on Hewlett Packard Enterprisen (HPE) toimittama HPE Cray Ex-supertietokone.

10 Euroopan maata on yhdessä EU:n kanssa investoinut yhteiseen suurteholaskenta- ja datainfrastruktuuriin ja sijoittanut sen yhteen maailman ekotehokkaimmista datakeskuksista Kajaaniin. Kyse ei siis ole vain laskentakapasiteetin tarjonnasta, vaan uudesta tavasta, jolla teemme yhteistyötä Euroopassa.

Monet maat ovat jo hyväksyneet sen, että oleellista ei ole enää supertietokoneiden omistaminen vaan niiden käyttö.

LUMIn takana on mielestämme erittäin vahva konsortio, jolla on erinomaisia kumppaneita, ja se tarjoaa Norjassa uusia mahdollisuuksia sekä tieteen, tutkimuksen että teollisuuden alalla.

LUMI-konsortion jäsenyys on Tšekin tasavallalle erittäin tärkeää. Rakennamme myös EuroHPC:n pienempää peta-luokan järjestelmää ja pidämme mahdollisuutta skaalata käyttäjiemme sovelluksia suuren nykyaikaisen järjestelmän, kuten LUMIn, kautta erittäin tärkeänä.

Tulevaisuudessa meidän on ainakin omasta näkökulmastamme keskityttävä edelleen pyrkimyksiimme lähentää suurteholaskenta-, big data- ja pilviteknologioita. Näin voimme tarjota tärkeimmille tutkijoille tulevaisuuden alustoja, jotka todella vastaavat heidän tarpeisiinsa ja joiden avulla he pystyvät toteuttamaan eurooppalaista osaamista.

Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on maailmanlaajuisesti kriittinen tavoite, johon EuroHPC-koneiden sijainti vaikuttaa merkittävästi, sillä supertietokoneet kuluttavat runsaasti sähköä. CSC:n Kajaanin datakeskus käyttää edullista ja ympäristöystävällistä vesivoimaa.

Sijainnin etuna on muun muassa lämminvesijäähdytys, joka mahdollistaa hukkalämmön hyödyntämisen Kajaanin kaukolämpöverkossa edelleen vähentäen kustannuksia ja pienentäen hiilijalanjälkeä.

CSC:n Kajaanin datakeskus on erittäin hyvin skaalautuva suurille laitteistoille ja laajennuksille tai muulle mahdolliselle infrastruktuurille, joten se sopii ihanteellisesti kestävän datakeskusekosysteemin rakentamiseen.

CSC:n Kajaanin datakeskuksessa LUMIn tarjoama suurteholaskenta- ja datainfrastruktuuri auttaa Eurooppaa asemoitumisessa yhdeksi maailman johtajista suurteholaskennassa.

Tämän suuruista laskentatehoa tarvitaan huippututkimuksessa monilla eri data- ja laskentaintensiivisillä aloilla, koska erilaisten datavetoisten menetelmien merkitys tutkimuksessa, hallinnossa ja teollisuudessa kasvaa jatkuvasti.

LUMI-järjestelmässä on myös kiireellisen laskennan väylä. Tällaisen kohdentamisen avulla voimme tarjota osaa LUMIn resursseista tapauskohtaisesti aika- ja tehtäväkriittisiä simulaatioita varten.

Uuden infrastruktuurin avulla eurooppalaiset tutkijat voivat hyödyntää maailmanluokan laskentaresursseja, millä on suora myönteinen vaikutus eurooppalaiseen tutkimukseen lähes kaikilla tieteenaloilla. Huipputason laskentaresurssit luovat myös edellytyksiä tehdä tutkimusta alueilla, jotka ovat olleet aiemmin ulottumattomissa, ja lisäävät mahdollisuuksia tieteellisiin läpimurtoihin, joilla on valtava yhteiskunnallinen vaikutus, kuten ilmastonmuutoksen ymmärtäminen.

Tiivistettynä: LUMI-supertietokoneinfrastruktuuri aloitti toimintansa vuoden 2021 lopulla ja hyödyttää eurooppalaista innovointia ja tutkimusta.

Lisätietoa LUMI-järjestelmäarkkitehtuurista:


  • LUMIn toimittaa Hewlett Packard Enterprise (HPE), ja järjestelmä perustuu HPE Cray EX -supertietokoneeseen. LUMIn teoreettinen huipputeho on 429 petaflopsia eli $ 429\times10^{15} $ liukulukutoimitusta sekunnissa. Tämän ansiosta LUMI on yksi maailman nopeimmista supertietokoneista.

  • LUMIn laskentateho vastaa 1,5 miljoonan tavallisen kannettavan tietokoneen tehoa. Pinottuna nämä kannettavat tietokoneet muodostaisivat yli 23 kilometriä korkean tornin.

  • Tämän lisäksi LUMI on yksi maailman kehittyneimmistä tekoälyalustoista. LUMIn avulla on mahdollista yhdistää tekoäly, erityisesti syväoppiminen, ja perinteiset laajamittaiset simulaatiot erittäin laajaan data-analytiikkaan tutkimusongelmia ratkaistaessa. Sitä on jo käytetty esimerkiksi FinGPT3 suomenkielisen kielimallin opettamisessa

  • Viimeisimmän sukupolven AMD Instinct™ MI250X -teknologiaan perustuva grafiikkasuoritinosio nopeuttaa LUMIn numeronmurskauskykyä.



  • Kaiken kaikkiaan LUMI-supertietokoneessa on 117 petatavun tallennuskapasiteetti ja yhteenlaskettu I/O-kaistanleveys on kaksi teratavua sekunnissa.

  • Kaikki eri laskenta- ja tallennusosiot on yhdistetty erittäin nopealla 200 Gbit/s:n Cray Slingshot -kytkentäverkolla, ja LUMIn grafiikkasuoritinosion kaistanleveys on 160 Tt/s. Koko maailmanlaajuinen Internet-liikenne mahtuisi siis sinne jopa kahdesti!

  • LUMI kattaa yli 150 m2 lattiapinta-alaa, joka vastaa noin yhden tenniskentän kokoa. Järjestelmän paino on lähes 150 000 kg (150 tonnia).


CSC:n operoiman pre-eksaskaalan LUMI-supertietokoneen odotetaan olevan maailman kymmenen parhaan joukossa asennuksensa jälkeen. Yhdessä muiden vuonna 2021 käyttöön otettavien EuroHPC:n pre-eksa- ja petaskaalan supertietokoneiden kanssa LUMI-supertietokone auttaa Euroopan julkisia ja yksityisiä käyttäjiä ratkaisemaan monia haastavia tutkimus- ja innovointiongelmia eri aloilla aina ilmastonmuutoksesta kyberturvallisuuteen ja lääkekehityksestä henkilökohtaiseen lääketieteeseen.


LUMI on yli 200 miljoonan euron investointi, joka kattaa järjestelmän koko elinkaaren ja nostaa Euroopan suurteholaskennan ja tutkimuksen kärkeen. Datatalouden potentiaalin hyödyntäminen on ratkaisevan tärkeää Euroopan kilpailukyvyn kannalta.

Modernien yhteiskuntien teknologia perustuu vahvasti matemaattiseen mallinnukseen ja analyyseihin, tekoälyyn, simulaatioihin ja optimointiin. Siksi tehokas laskentakapasiteetti ja tiedonhallintainfrastruktuuri ovat yhteiskunnan toiminnan ja kansalaisten hyvinvoinnin kannalta äärimmäisen tärkeitä.



Maailmanluokan ympäristöystävällisyys ja energiatehokkuus

LUMI-supertietokone noudattaa Euroopan komission digitaalisten ja vihreän kehityksen käytäntöjä. CSC:n hiilineutraalissa datakeskuksessa Kajaanissa sijaitseva LUMI-supertietokone auttaa parantamaan Euroopan tieto- ja viestintätekniikan alan ympäristöystävällisyyttä ja kustannustehokkuutta, mikä on välttämätöntä EU:n kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi ja vihreän siirtymän mahdollistamiseksi. CSC:n Kajaanissa sijaitseva datakeskus on yksi maailman ekotehokkaimmista: se käyttää sataprosenttisesti vesivoimalla tuotettua uusiutuvaa energiaa. Lisäksi LUMIn hukkalämpöä hyödynnetään Kajaanin kaukolämpöverkossa: Alueen vuotuisesta kaukolämpötarpeesta 20 prosenttia katetaan LUMIn hukkalämmöllä.