Hej och välkommen till kursens andra del!
I den här delen ska du få inleda din arbetsdag med att
I den här delen får du studera innehåll om en arbetsplats och gå runt i en interaktiv 3D-miljö.
Tässä osiossa saat opiskella työpaikkaan ja työpisteeseen liittyvää sisältöä sekä tutustua työympäristöön vuorovaikutteisen 3D-gallerian kautta.
Välkommen tillbaka till jobbet (Alm)! Stig in och lär dig mer svenska på jobbet!
Tervetuloa takaisin töihin (Alm)! Astu sisään ja opi lisää työpaikkaan liittyvää ruotsia.
Inbilla dig att du kommer till din egen arbetsplats, det kan vara vid receptionen eller till ett arbetsbord. Vilka olika arbetsredskap ser du framför dig? Hur många kan du nämna på svenska? Samla dessa arbetsrelaterade ord i din termbank och repetera också
Kuvittele, että saavut työpisteellesi. Se voi olla vaikka vastaanotto tai työpöydän ääreen, riippuen siitä, missä työskentelet. Katso ympärillesi, mitä työssä käytettäviä välineitä näet lähelläsi? Kuinka monta osaat nimetä ruotsiksi? Kerää sanasi termipankkiisi ja käy ihmeessä lyhyesti kertaamassa
Berätta och gör en ordlista. Lägg orden i termbanken också!
Berätta och gör en ordlista, vilka redskap brukar finnas på ett arbetsbord?
Berätta och gör en ordlista. Lägg orden i termbanken också!
Skriv en kort text och gå igenom den med din kurskompis!
Svara kort på svenska i textrutan nedan. Hurdana rutiner har du när du kommer till jobbet? Vad händer under den första timman?
Vastaa lyhyesti kirjoittamalla ruotsiksi alla olevaan tekstikenttään. Millaisia rutiineja sinulla on, kun tulet töihin? Mitä tapahtuu ensimmäisen tunnin aikana?
Att spela datorspel har blivit en egen sport. Den här artikeln berättar om vad e-sport är och hur populär den blivit.
Felix Kaukiainen från Åbo har som hobby att tävla i datorspel.
Felix har också ett företag som heter Enhanced Esports Oy. Företaget sprider information om tävlingsspelande i Egentliga Finland. I företaget jobbar också Felix bror Filip och tidigare tävlingsspelaren Ville Saastamoinen.
Trevlig tid tillsammans
Felix Kaukiainen betonar att han själv bara är en hobbyspelare och inte ett proffs. Även som en hobby får man mycket ut av att spela datorspel.
Felix Kaukiainen tävlar i datorspel.
Spelaren måste också ha en bra fysisk kondition
E-sport är fortfarande en mycket ny idrottsgren. Någon kanske undrar om datorspelandet kan räknas som sport. Enligt Felix behöver en tävlingsspelare precis samma egenskaper som en idrottsman.
Det är vanligt i turneringar att tävlingarna pågår en hel dag.
Vinstsummorna är stora
E-sport är mycket populärt nuförtiden. Spelevenemang visas online på nätet och ibland också i TV.
Det rör sig stora pengar i e-sporten. I de största internationella tävlingarna kan vinnarlagets vinstsumma vara till och med 1 miljon euro.
Det finns redan flera e-sportproffs i Finland. Många pappors dröm har varit att sonen en dag skulle spela ishockey i NHL och förtjäna miljoner.
Kanske papporna nu säger till sina pojkar att ”gå inte till ishallen idag igen, utan stanna hemma och spela datorspel”?
Counter Strike: Global offensiv är ett populärt spel
Skjutspelet Counter Strike Go är ett tävlingsspel inom e-sporten.
I laget har varje spelare en egen roll att spela.
En av spelarna är spelledare. Under spelets gång gör han de viktigaste besluten hur laget fungerar i olika situationer.
Laget har också en tränare. Tränaren planerar i förväg hur man anfaller eller försvarar i olika spelsituationer.
Att spela Counter Strike Go påminner om ett bollspel. På samma sätt har varje spelare en uppgift och laget får hjälp av en tränare. Att vinna kräver ett bra samarbete inom laget.
En bra Fifa-spelare förstår sig på fotboll
Fotbollsspelet Fifa är också populärt inom e-sporten. I Fifa spelar man ensam mot sin motståndare, en mot en.
En bra Fifa-spelare förstår sig också på riktig fotboll.
I riktig fotboll är Finlands främsta stjärnor bland annat Teemu Pukki, Lukas Hradecký och Glen Kamara.
Finlands bästa Fifa-spelare är till exempel Valtteri ”Valdoboii” Kyrö, Jesse ”Kossu 72” Kosamo och Joona ”Krompe” Vaajala. Felix Kaukiainen är speciellt glad över att Valtteri ”Valdoboii” Kyrö spelar i hans organisation.
(Artikel publicerad i LL-Bladet: 7.5.2020 Text: Matti Välimäki Foto: Ilari Välimäki. Tillstånd given för publicering på eSvenska-kursen.)
Traditionellt har arbetsuppgifter inom ekonomiförvaltning inneburit en hel del rutinmässigt och upprepande arbete. Trots att man redan i flera år har försökt att lätta på den bördan med hjälp av teknologi, finns det ännu en hel del kvar att göra gällande digitaliseringen.
Trots att arbetsredskapen är digitala och många tjänster har varit elektroniska en längre tid, innehåller arbetet för en expert inom ekonomiförvaltning fortfarande en hel del manuellt arbete. Detta trots alla möjliga systemintegreringar. Det manuella arbetet är inmatning av data, kontrolleringar och jämförelser av tabeller.
Experter har redan fått lite lättnad av automatiseringen. Man har i själva fallet tagit i bruk en hel del olika typer av robotar och tack vare dem kan en del arbetsuppgifter skötas automatisk oberoende av tid och rum. Trots att de mest avancerade systemen kan ta hand om flera olika uppgifter och helheter automatiskt, erbjuder robottekniken i programvara stöd endast för de enklaste arbetsuppgifterna och därmed är hjälpen begränsad.
Ett bra exempel på effektivisering av arbetet inom branschen är utnyttjande av artificiell intelligens. Exempelvis kontering av inköpsfaktura kan vi nuförtiden sköta så gott som helt med hjälp av AI. Utvecklade teknologier erbjuder speciellt mervärde när en organisation behöver snabb rapportering och förädlade data som stöd för beslutsfattande.
Den utvecklade teknologin visade verkligen sitt värde våren 2020 när Covid-19 pandemin började. De organisationer som redan hade ett effektivt och ändamålsenligt system kunde förutse olika händelser i den oväntade situationen och tack vare det förbereda sig med olika planer. Tack vare pandemin, ha utvecklingstakten säkert ökat även inom ekonomiförvaltningens digitalisering.
När vi kan göra beräkningar och planer på basis av insamlade data, försäkrar vi oss om organisationen har en förmåga att förbereda sig, reagera och agera i förändrande situationer. Exempel på detta kan exempelvis vara hur kostnadsstrukturen reagerar utan kassaflöde eller hur man reagerar på ökade beställningsmängder och försäkrar därmed leveranser till kunderna. För att detta ska lyckas, krävs det ekonomisk data och systemstöd som samlar in, analyserar och tolkar data effektivt och pålitligt. Detta är ett livsvillkor för att organisationer ska kunna klara sig i krissituationer.
Hur ser framtiden ut för ekonomiförvaltningen som bransch?
Framtiden för branschen ser alltmer automatiserad ut, automatiserade processer som styrs av såväl inbyggd automation som av robotar och artificiell intelligens. Vi kommer att bortgå från mekaniska rutiner och expertarbetet förändras tack vare teknologin till övervakning av processer reaktioner på avvikelser och expertarbete med kvalitativ service till kunden. Detta kommer att göra expertarbetet med meningsfullt när man faktiskt får jobba som expert mer än en rutinmässig databehandlare.
Samtidigt förändras även ekonomiförvaltningens roll I affärsverksamheten - med utvecklade teknologier kommer experter kunna göra noggranna analyser och modelleringar på basis av data och dessa kan sedan ledningen utnyttja I sitt beslutsfattande.
Att verkligen förstå affärsverksamhet kommer att spela en större roll I expertisen – det räcker inte längre för en blivande expert att kunna sitt substansämne, utan experten bör också förstå affärsverksamheten bredare och agera som en partner med företagsledningen.
Branschen kommer alltmer påverkas av säkerhetsfaktorer. Betydelsen av datasäkerhet I affärsverksamheten ökar och betonas mer och mer I framtiden. Dataöverföring mellan olika system måste ske pålitligt och I realtid och organisationernas ansvar ökar gällande spårbarheten och informationshanteringen i alla skeden. Av experterna kräver detta förståelse och bra helhetssyn om affärsverksamheten och hur data utnyttjas I hela organisationen.
Experter inom ekonomiförvaltning har en alltmer intressant framtid framför sig.Rollerna inom branschen lever I en brytningstid och kommer att medföra krav på nykunskap och förståelse. Det bästa är att ekonomiförvaltningen inte längre bara kommeratt vara en stödfunktion, utan en viktig partner med företagsledningen.
Hej,
jag heter Lumia! Jag är företagare och expert inom marknadsföring och reklambranschen. Vi är två personer i företaget Chase & Snow Oy och vi finns i Birkaland – jag är Snow av oss två!
Chase och Snow är en kvalitativ och vänlig reklam- och marknadsföringsbyrå. Vi hjälper speciellt små företag att lyckas med sin marknadsföring. Dagligen hjälper vi våra kunder med bl.a. planering av marknadsföring, webbsidor, marknadsföring via sociala medier, sökmotormarknadsföring fotografering och grafisk design.
Mitt ansvarsområde nummer ett i vår lilla byrå är absolut kundservice! I princip är det bara jag som tar hand om all kommunikation med kunderna. Dessutom tar jag hand om Chase & Snows försäljning och marknadsföring samt allt arbete åt kunderna vad gäller sociala medier, marknadsföring online, innehållsproduktion och allt från korrekturläsning till sökordoptimering av webbplatsernas texter. Det bästa med mitt jobb är bra samarbete och kreativt arbete med kunderna!
En vanlig dag på jobbet för mig börjar med att i lugn och ro koka té och öppna datorn – vi jobbar hemifrån så vi slipper alla arbetsresor. För mig har det uppstått som rutin att börja med min to-do-lista som jag har sammanställt dagen innan. Sedan kollar jag mina mejl och om de inte innehåller några akuta meddelanden börjar jag med de listade arbetena. Oftast innehåller listan en hel del olika typer av kommunikationsbehov med våra kunder – min kollega kanske har fått färdigt en del av ett webbprojekt eller ett grafiskt arbete och jag skickar den till vår kund för genomgång. Det är också vanligt att vi planerar nyhetsbrev som ska ut till kunderna och vi fortsätter att diskutera om det via e-post. Det händer att jag också gör olika inlägg i sociala medier, har skrivuppdrag eller tar hand om mitt eget företags marknadsföring samt skriver offerter. Det är vanligt att jag pratar med kunderna per telefon på morgonen.
Någon gång under förmiddagen har vi ett internt möte med min partner för att diskutera dagens jobb och för att gå igenom hur långt vi har kommit med olika projekt och vilket vårt mål är för dagen. Vi använder en kanban-tabell för att hålla båda uppdaterade i de olika faserna av jobbet. Sedan är det bara för båda att fortsätta med sitt!
Efter lunch brukar vi gå ut på promenad eller på skidtur – en av fördelarna med att vara företagare är att jag helt fritt kan bestämma över min arbetsdag! Vid behov jobbar jag lite längre någon dag. Ibland deltar jag på webinarier eller tittar på videor om marknadsföring. Jag brukar också gå igenom eventuella mejl som har kommit in under dagens lopp, svara på dem genast om jag kan. Tidvis måste jag lägga in dem i min lista och ta hand om dem separat, speciellt om förfrågningarna kräver lite längre tid att förbereda. Att jobba med projekt är ibland som att hålla många bollar i luften och veta i vilken ordning man vill att de ska landa så att man inte tappar någon!
När arbetet är i ett bra skede (eller dagen har gått när man har riktigt bråttom!), avslutar jag dagen med att göra en to-do-lista för nästa dag. På min fritid tycker jag om att vara aktiv i föreningsarbete, ta hand om min trädgård och läsa böcker – dessa är riktigt bra aktiviteter som motvikt till jobb vid datorn!
Varje idrottare har olika mål beroende på om man är nybörjare eller tävlingsidrottare. De vanligaste målen med träning är rehabilitering, viktminskning och träning enligt egen idrottsgren. En typisk kund på ett gym är en nybörjare som kliver in på gymmet för första gången. Den andra typiska kunden är en idrottare som under en längre tid har gått på gymmet och vill bygga upp styrka eller fysik enligt speciella mål och använder sig av en personlig tränare.
Att jobba som tränare betyder att längden på dagarna varierar mycket enligt kundmängderna. Vad gäller kunder som är nybörjare och deras primära mål är viktminskning, brukar våra träffar vara i ca 60 minuter per gång. Vad gäller tävlingsinriktad träning, krävs det mycket noggrannare planering och coachande på individnivå, vilket betyder mycket längre tidsanvändning. Jag brukar ha 4-6 kunder per dag. För det mesta har vi passen på gymmet. Tränaren betalar för passen på samma sätt som kunderna gör. Systemen varierar lite från gym till gym. En del debiterar månadsavgift, andra debiterar enligt min kundmängd och hur mycket tid jag vistas på gymmet.
Det handlar ju inte bara om träningspassen när man jobbar som tränare. Att dagarna tenderar att bli långa beror på att man måste anpassa sig efter kundens kalender väldigt mycket. I tillägg till träffarna innehåller arbetet mycket planering av träningsprogram, långtidsplanering och kostplanering beroende på diet. En tävlingsidrottares planering är mycket mer krävande och detaljerad än en motionärs.
En tävlingsidrottares årskalender och planering bestäms primärt av tävlingskalendern eller personliga önskemål samt målsättningar. Oavsett om vi pratar om individuell träning eller lagsport så har alla idrottare träningar enligt sin egen gren. Beroende på period tränar man exempelvis uthållighet, explosiv styrka, grenspecifik teknikträning och även träning enligt viktklass eller allmänt tillstånd, osv.
Jag har beräknat att jobb med tävlingsidrottare kräver 20-50 % mer arbetstid än med en motionär. De viktigaste redskapen en tränare har är sin expertis och kunskap att lära känna idrottaren. Att känna sin idrottare betyder att känna i mycket vidare kontexter än bara idrotten. Man måste se på individen och individens liv som helhet. En tränare måste också kunna medge när man inte kan något och säga att man tar reda på det eller hänvisar till en annan expert.
Expempel på en vanlig vecka för mig:
Måndag: träningar kl. 9.00-15.00
Tisdag: träningar kl. 10.00-18.00
Onsdag: planering på förmiddagen och träningar på eftermiddagen
Torsdag: träningar kl. 9.00-17.00
Fredag: träningar kl. 8.00-12.00 och planering på eftermiddagen
Lördag och söndag: ledig (eventuellt planering av träningar, om jag inte har hunnit ta hand om dem under veckan). Veckoslutet är också ofta den tiden då jag sköter företagets löpande ärenden
Sampo Kirjovaara
Den här texten berättar om tre företagare som jobbar tillsammans. Vi får läsa om en vanlig dag för dessa företagare och får en inblick in en vardag fylld med sommarteater, ljudåtergivning, café, uthyrning, service och guideverksamhet. Häng med!
Sommarteatern Lappajärven kesäteatteri har tre delägare, Jenni, Miika och Kristian. Både Miika och Kristian har varit företagare inom musikbranschen sedan ungdomen. Jenni i sin tur jobbar som anställd, som försäljningschef i S-gruppen. Miika har även ett företag inom fiske och Kristian äger ytterligare två företag: i Harmonikkahuolto erbjuder han service till dragspel och i Soundbros Oy jobbar han med ljudåtergivning.
Det var faktiskt genom en slump som tre flitigt arbetande tillsammans grundade sommarteatern i Lappajärvi år 2017. Sommarteatern består inte bara av teaterverksamhet, utan företaget bedriver även ett café, Terrace Kirppu samt uthyrning av olika typer av utrustning för uteaktiviteter, via Kraatterijärvi Adventure. Kirppu och Kraatterijärvi Adventure finns nära intill Hotell Kivitippu, precis vid stranden.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för oss som sysslar med så många olika saker? Miika har åkt ut som fiskeguide ut på Lappajärvi. Den här gången har han en grupp på fyra fiskeintresserade karlar med sig. Gruppen har hyrt en stuga i området över helgen och de ska även komma och se på teaterföreställningen. När Miika åker ut i ottan, kommer han vanligtvis tillbaka vid kl. 13.00.
Kristian i sin tur började sin dag kl. 8.00 med att hyra ut electrofatbike via Kraatterijärvi Adventure till dagens första kunder. Hela förmiddagen går till att hyra ut SUP bräda, kanoter och vattenskoter. Kristian får hjälp av sin son Jose, som kommer för att hjälpa till med uthyrningen. Dessutom jobbar han som kock på caféet. Eftersom Kristian får hjälp av Jose, kan han koncentrera sig på att uppdatera alla sociala medier med kommande evenemang. I dag handlar det mycket om att multitaska på jobbet. Det är helt vanligt att han säljer mat och dryck till kunderna när han tar hand om sociala medier.
Miika kommer tillbaka från fisketuren ca kl. 13.00 och stannar på cafét för att låta Kristian åka iväg och fixa i ordning ljudanordningen. För att Miika också ska kunna åka iväg till teatern, kommer Miikas flickvän Janina och hjälper till i cafét.
Jenni har jobbat i Seinäjoki hela dagen och gör inköp på partiaffären där innan hon kör 80 km till Lappajärvi. När hon väl anländer till Lappajärvi, hämtar hon 250 stycken wienerbröd till teatern. Ett av företagets värden är att servera så mycket lokala produkter, därför har hon nu valt wienerbröd från bageriet Luoma-ahon leipomo. När Jenni kommer till teatern vid fem tiden, har Miika redan börjat sälja biljetter. Jenni kokar tiotals liter med kaffe, därför att de har sålt på förhand redan 500 biljetter. Vädret är fint, solen skiner och det är troligt att det blir slutsålt i kväll (700 personer). Kunder börjar strömma in, både till parkeringen med bil, men också till kajen med båt.
Föreställningen börjar kl. 19.00. Kristians uppgift är att ta hand om ljud och belysning till teatern. Under pausen, alltså mellanakten, tar Jenni och Miika hand om teatercafét. De får hjälp av både Jennis och Kristians föräldrar, barnen Jer och Jelena samt Kristians syster med familj. På en halvtimme ska alla kunder få både mat och dryck, så mellanakten är verkligen hektisk. För att få serveringen så smidig som möjligt, har de även utomhus små säljställen för att ingen ska behöva vänta för länge. Kunderna har även gjort förhandsbeställningar till mellanakten. När väl pausen är över och teatercafét är städat åker Miika till caféet Kirppu Terrace. Jenni och Kristian åker också dit när de väl har gjort slutstädningen på sommarteatern. Miika har under tiden tagit emot bandet som redan gör sin soundcheck.
En del av teatergästerna tar insjöbåten från teatern till Kirppu för att fortsätta kvällen med mat och dryck. Kristian jobbar både som biljettförsäljare och ordningsvakt. Jenni är bartender hela kvällen och även ordningsvakt inne på cafét. Jelena hjälper till hela kvällen och fyller på lagret enligt behov och åtgång under kvällen. Jeris specialité är hot wings som är speciellt omtyckta av kunderna. Jose i sin tur tar hand om uthyrningen sent till kvällen. Kvällen är lung utan några ordningsstörningar fram till blinken, kl. 00.30. Slutstädningen tar till kl. 02.30.
Dagen är över och nästa dag ser likadan ut. Att vakna i ottan och jobba till småtimmarna. ”Nu när jag skrev ner detta märker jag själv att oj, vi har visst lite mycket att göra om dagarna.” -Jenni
Inom IKT, alltså informations- och kommunikationsteknik, erbjuder man tjänster som är en väsentlig del av människors vardagliga liv. Med hjälp av IKT håller människor kontakt med varandra, använder olika tjänster, underhålls och arbetar. Företags verksamheter litar på informations- och kommunikationstekniska tjänster: de fungerar som verktyg för samarbete, kundrelationer, styrning av olika maskiner, överföring av data och producering av tjänster. De är ett osynligt nätverk som styr vår värld. Välfungerande säkerhetsställer de vår vardag och möjliggör jämställdhet mellan människor.
För att planera, genomföra och sälja sådana tjänster – samt även att hjälpa kunden att använda dem – behövs olika typer av kunnande och olika typer av människor. För utveckling av teknik behövs experter inom teknik, såsom informationsteknik, datateknik eller datasäkerhet. Dessa experter har i uppgift att hitta nya, smarta sätt att förverkliga tjänster och det är de som ser, vilka möjligheter tekniken erbjuder för att tillfredsställa människors behov. Det behövs även experter inom kundforskning och service design för att ta reda på människors behov och för att utveckla idéer till tjänster som är antingen nyttiga eller underhållande. I samarbete mellan teknik och människoförståelse skapas verkliga, väl fungerande och lättanvändna tjänster som skapar värde både för individer och företag. Kunskap inom affärsverksamhet behövs likaväl för att prissätta tjänster och utveckla affärsmodeller.
Att jobba med försäljning inom den här branschen är ett expertarbete. Oavsett om kunden är en konsument eller ett företag, kan en bra försäljare förstå varje kunds situation och behov och erbjuda passande lösningar till dessa. Även experter inom kundservice behöver kunskap samt förståelse för kundens situation och därmed förmåga att lösa diverse komplexa frågor.
Trots att tjänster sköts i princip automatiserat, behöver företag ändå pålitliga experter för att det ska fungera väl. Det finns tillfällen då människan inte är utbytbar: när en storm påverkar våra telenät, är det människor som löser problemet, dag eller natt.
Telekommunikation och telekommunikationsnät samt datacenter formar basen för IKT-tjänster. Uppbyggande och underhållning kräver tekniskt kunnande samt logistik och internationell handel och samarbetskunnande. Delar av näten produceras runt om i världen.
Om man jobbar inom IKT, jobbar man aldrig ensam. För att skapa värde för kunden behövs det flera olika typer av experter. Att kunna samarbeta, ha innovationsförmåga samt kunskap att hela tiden utveckla och förbättra är kunskaper varje expert inom IKT bör behärska.
Man kan lära sig grunderna inom sin egen bransch under sin studietid, men de viktigaste lärostunderna sker ändå på jobbet genom misstag och nya försök. Ens karriär framskrider vanligtvis via många olika arbetsuppgifter och det kommer möjligheter att vara i spetsen av sin egen bransch och göra saker ingen annan ännu har gjort.
Välj en bild från bildgallerin och besvara frågorna nedan. Dina svar kan vara fakta eller fiktion.
Valitse kuvagalleriasta kuva ja vastaa alla oleviin kysymyksiin. Vastauksesi voi olla faktatietoa kuvasta, tai mielikuvituksen tuotos.
Sök bland dina vanliga källor en aktuell text som du läser och refererar nedan. Källan kan vara social media, en tidning, en nätpublikation osv. För expert inom ett område är det viktigt att följa med vad som händer och därför är morgonläsning en jättebra rutin att börja med. Ange källan och motivera, varför du valde just den texten som du valde. Om du läser på finska eller engelska, referera på svenska, och vice versa. Du får respons av en kurskompis och din uppgift är även att ge respons till en kurskompis. Lämna in ditt referat här.
Etsi itsellesi tutuista lähteistä jokin ajankohtainen teksti. Lue ja referoi tekstin sisältö alla olevaan tekstikenttään. Lähteenä voit käyttää sosiaalista mediaa, lehteä, verkkojulkaisua tmv. Oman alansa asiantuntijalle on tärkeää aktiivisesti seurata, mitä alalla tapahtuu, ja aamurutiinina julkaisujen lukeminen on oikein hyvä tapa. Kerro referaatissasi lähde ja perustele, miksi valitsit juuri sen tekstin. Jos lähteesi on suomeksi tai englanniksi, kirjoita referaattisi ruotsiksi.
Saat tekstiisi yhden vertaisarvioinnin, ja vertaisarvioit myös yhden tekstin itse.
Palauta referaattisi tähän.
Du kommer att jobba som expert inom din bransch. Det betyder att du troligtvis kommer att hamna i situationer där du måste kort berätta och förklara, vad din expertis och din bransch i praktiken handlar om.
Utnyttja bilden nedan och skriv en text (ca 200 ord) om din bransch och dig själv och motivera dina åsikter som du lyfter fram. Läraren ger respons på din text. Klicka på F-ikonen till höger och se på ”Tycka, tänka, tro”.
Om du hellre vill träna på att tala, kan du jättegärna lämna in en ljudfil i stället för en text.
Sinusta tulee oman alasi asiantuntija. Tämä tarkoittaa sitä, että luultavasti tulet kohtaamaan tilanteita, jossa sinun täytyy lyhyesti esitellä omaa osaamistasi ja alaasi käytännössä.
Kirjoita alla olevan kuvan avulla itsestäsi ja omasta alastasi. Tekstin pituus noin 200 sanaa. Saat tekstiisi opettajapalautetta. Klikkaa oikean reunan F-kuvaketta ja katso kohta ”Tycka, tänka, tro”.
Jos mieluummin harjoittelet suullista kielitaitoa, voit ihan yhtä hyvin palauttaa äänitiedoston.
Kom ihåg att lägga till ord till termbanken! Muista kerryttää termipankkia!