Työhyvinvoinnilla tarkoitetaan voimia antavaa, mielekkyyden, hallinnan, arvostuksen, oikeudenmukaisuuden ja turvallisuuden tunnetta. Työhyvinvointitoiminta kohdistuu henkilöstön terveyteen, toimintakykyyn, sitoutumisedellytysten luomiseen, ammattitaitoon ja työyhteisön kehittämiseen. Työkyvyn ylläpitäminen on jokapäiväistä toimintaa ja osa työtä. Vastuu työhyvinvoinnista on koko henkilöstöllä ja jokaisella yksittäisellä työntekijällä on itsellään vastuu ja velvollisuus pitää huolta omasta työkyvystään. Työnantajalla on kuitenkin erityinen huolehtimisvelvollisuus. Tämä tarkoittaa, että esimiehen pitää pystyä tunnistamaan työhyvinvointia ja työkykyä heikentävät ongelmat riittävän ajoissa ja ottamaan ne puheeksi sekä toimimaan jämäkästi tilanteen korjaamiseksi.
Aktiivisen tuen tavoitteena on lisätä henkilöstön työhyvinvointia, ennakoida työkyvyn heikentymistä ja mahdollistaa työskentely alentuneesta työkyvystä huolimatta. Aktiivinen tuki tarkoittaa välittävää johtamista ja tiivist�� kumppanuutta työterveyshuollon kanssa. Aktiivisella tuella siirrytään välinpitämättömyyden ja ”suojelun” kulttuurista välittämiseen. Aktiivinen tuki on aitoa alaisesta, kollegasta tai työkaverista välittämistä. Se ei ole suinkaan kontrollia, vaan siinä puututaan yksilölle tärkeisiin ja merkityksellisiin asioihin. Työ on suomalaisten hyvinvoinnin kannalta ratkaisevassa asemassa. Varhaisella ongelmiin puuttumisella taataan yksilön työelämässä pysyminen ja siten myös mahdollisuus tyytyväisempään elämään.
Aktiivinen tuki koostuu kolmesta osiosta:
TODO: Klikkaa tästä niin näet tarkemmat ohjeet, miten Kajaanin kaupungin työntekijöistä välitetään.
Kajaanin kaupungin visiona on olla hyvä ja arvostettu työnantaja, jonka jokainen työntekijä tuntee olevansa arvokas. Kajaanin kaupunki työnantajana ei hyväksy minkäänlaista epäasiallista kohtelua työpaikoilla. Epäasiallinen kohtelu on yleisenhyvän tavan, työvelvollisuuksien tai lain vastaista käyttäytymistä toista kohtaan työssä. Se on useimmiten järjestelmällistä ja jatkuvaa, toista alistavaa toimintaa, joka ilmenee tekona tai laiminlyöntinä. Myös yksittäiset, lievemmätkin teot voivat olla epäasiallista kohtelua.
Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on häirinnästä tai muusta epäasiallisesta kohtelusta tiedon saatuaan käytettävissä olevin keinoin ryhdyttävä toimiin epäkohdan poistamiseksi. Työnantajalle voidaan tuomita rangaistus, jos hän on sallinut tilanteen jatkumisen.
Kajaanin kaupungin työnantajanedustajien velvollisuus on puuttua asiaan silloin, kun hän saa sen tietoonsa. Epäasialliseen kohteluun tulee puuttua suoraan, ripeästi ja tehokkaasti. Lisäksi on seurattava, ettei se pääse jatkumaan.
TODO: Klikkaa tästä niin näet tarkemmat toimintaohjeet epäasiallisen kohtelun käsittelylle.
Päihteellä tarkoitetaan tässä asiakirjassa alkoholia, lääkkeiden päihteellistä käyttöä ja huumausaineita. Henkilöstön työkykyä ylläpitävän toiminnan yksi osa-alue on päihteiden liikakäytön ehkäisy, päihdeongelmien varhainen toteaminen ja hoito sekä hoitoonohjaustoiminta. Työelämän kannalta keskeisimmät päihderiskit johtuvat alkoholin käytöstä. Päihdeohjelma sisältää myös näkökulman lääkkeiden väärinkäyttöön, alkoholin ja lääkkeiden sekakäyttöön sekä huumeiden käyttöön liittyvistä asioista ja riippuvuuksista.
Päihdehaitat ilmenevät virheellisinä suoritteina, työtapaturmina, viivästyksinä, huonolaatuisina palveluina, sairauspoissaoloina ym. vastaavina haittoina. Kajaanin kaupunki työnantajana ei hyväksy päihteiden käyttöä työpaikalla eikä päihteiden vaikutuksen alaisena työntekoa.
Päihdeohjelma on valmisteltu työterveyshuollon, A-klinikan ja henkilöstöhallinnon sekä työsuojeluvaltuutettujen yhteistyöllä. Päihdeohjelman tavoitteena on käynnistää päihteiden käytön itsehallintaa koskevat tukitoimenpiteet mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Päihdeongelmaisille päihdeohjelma tarjoaa mahdollisuuden asiantuntija-apuun ja raitistumiseen.
Päihdeohjelman tarkoitus ei ole varsinaisesti mikään raittiustyö, vaan päihdeohjelma toimii pelisääntönä, miten menetellään myös niissä tilanteissa, kun työntekijä ei ole pystynyt käyttämään hyväkseen hoitoonohjausta/toipumismahdollisuutta. Viimeisenä keinona työnantajalla on virka-/työsuhteen irtisanominen.
Kajaanin kaupungin työpaikkojen päihdeohjelma tulee käydä läpi työpaikkakokouksissa sekä uuden työntekijän perehdyttämisen yhteydessä.
TODO: Klikkaa tästä niin näet tarkemmat ohjeet päihdeohjelman toimenpiteistä
Pienhankintaohjetta sovelletaan Kajaanin kaupungin ja liikelaitosten ostotoimintaan.
Kansalliset kynnysarvot alittavissa pienhankinnoissa ei sovelleta lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/20161, myöhemmin hankintalaki / HankL) muutoin kuin hankintaoikaisua koskevan muutoksenhakusäännöksen osalta (HankL 135 §).
Hankintalaissa on kuvatut yleiset periaatteet –avoimuus, tasapuolisuus, syrjimättömyys ja suhteellisuus (oikeasuhtaisuus) –tulevat sovellettavaksi sekä kansallisen kynnysarvon ylittäviin että alittaviin hankintoihin (pienhankintoihin). Yksityiskohtaiset menettelytavat tulee siis viime kädessä valita näiden periaatteiden mukaisesti. Pienhankinnoissa tulee noudattaa myös muun lainsäädännön (hallintolaki, kuntalaki) velvoitteita ja hyvän hallinnon yleisiä periaatteita sekä jäljempänä kuvattuja pienhankintaohjeita. Tavoitteena on, että pienhankintoja tehtäisiin vain poikkeuksellisesti ja määrällisesti mahdollisimman vähän. Pienhankinnat tulee ensisijaisesti toteuttaa käyttämällä keskitetysti Kajaanin kaupungin hankintatoimen tekemiä sopimuksia ja puitejärjestelyjä. Nämä ovat lueteltu Kajaanin kaupungin internet-sivuilla. Näissä tapauksissa kilpailutus on hoidettu hankintatoimen kautta keskitetysti ja hankintalain mukaisesti. Tällöin hankintasopimukseton jo tehty, eikä erillistä hankintapäätöstä yksittäisistä sopimukseen sisältyvistä hankinnoista pääsääntöisesti tarvitse tehdä (poikkeus, jos yksittäinen hankinta ylittää EU -kynnysarvon, HankL 123 §).
Hankintalain kansalliset kynnysarvot ovat seuraavat:
Nämä rajat ylittävissä hankinnoissa on aina toteutettava hankinnan kilpailuttaminen.
TODO: Klikkaa tästä niin näet tarkemmat ohjeet mm. hankintaprosessin vaiheista.