Oikeus tietoon on jokaisen perusoikeus, josta säädetään perustuslaissa. Viranomaisen asiakirjat ovat pääsäännön mukaan julkisia. Asiakirjojen julkisuutta voidaan rajoittaa vain erikseen lailla ja välttämättömien syiden vuoksi. Jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta.
Hyvän hallinnon perusoikeuteen kuuluvat käsittelyn julkisuus sekä oikeus tulla kuulluksi, saada perusteltu päätös hakea muutosta. Kansalaisten osallistumisoikeus sekä yksityiselämän ja henkilötietojen suoja ovat perusoikeuksia. Jokaiselle kuuluva tärkeä perusoikeus on sananvapaus.
Kajaanin kaupunki toimii aktiivisena viestijänä ja edistää kuntalaisten tiedonsaantia ja hyvää tiedonhallintatapaa julkisuuslainsäädännön mukaisesti. Lisäksi Kajaanin kaupunki pyrkii lisäämään kunnan ja asukkaiden vuorovaikutusta kuntalain mukaisesti. Viestintä on dialogia yleisön kanssa aidosti ja yhteisymmärrykseen pyrkivää.
Kajaanin kaupungin työntekijöiden on tärkeää sisäistää julkisuuslain henki, joskin on oltava myös selvillä lakiin liittyvistä rajoituksista ja poikkeuksista. Viranomaisen asiakirja on pidettävä salassa, jos se on säädetty salassa pidettäväksi. Tai jos asiakirja sisältää tietoja, joista on lailla säädetty vaitiolovelvollisuus.
TODO: Klikkaa tästä niin näet alkuperäisen ohjeen ja lähteet.
Viestintäkäsikirjaan on koottu keskeisimmät viestinnän toimintatavat, tavoitteet ja vastuut, kuinka kaupunki- organisaatiossa viestitään. Viestinnän tärkein tehtävä on tukea Kajaanin kaupungin, toimialan sekä liikelaitoksen strategian toteutumista.
Kajaanin kaupungin tuottamat palvelut on tarkoitettu ensisijaisesti kuntalaisia varten. Kuntalaisille annetaan mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon ja vuorovaikutukseen sekä heille annetaan ajankohtaista tietoa palveluista.
Viestintä kuuluu jokaisen työhön, se ei ole erillinen tai irrallinen osa työntekijän tehtävänkuvaa. Viestintä voidaan jakaa eri osa-alueisiin: toimiva ja aktiivinen sisäinen viestintä, asiakaslähtöinen ja ajankohtainen ulkoinen viestintä, reaaliaikainen verkkoviestintä, markkinointiviestintä halutun imagon mahdollistajana, johdettu kriisiviestintä ja viestinnän suunnittelu. Viestinnän vastuiden määrittelyllä varmistetaan viestinnän toimenpiteiden toteuttaminen ja seuranta. Toimialoilla ja liikelaitoksissa pyritään vahvistamaan myönteistä mielikuvaa Kajaanin kaupungista kertomalla esimerkiksi onnistumisista ja hyvistä saavutuksista. Työkulttuurilla ja esimiestyöllä on merkittävä rooli viestinnän onnistumiseen. Yhä enemmän nykyaikana työntekijöitä kannustetaan tuomaan esille arjessa tapahtuvia hyviä asioita ja käytäntöjä, joita voidaan hyödyntää myös muiden työssä.
TODO: Klikkaa tästä niin pääset näkemään, mitä tarkoittaa esimerkiksi toimiva ja aktiivinen sisäinen viestintä tai johdettu kriisiviestintä.
Sosiaalinen media on tietoverkkoja ja tietotekniikkaa hyödyntävä viestinnän muoto, jossa käsitellään vuorovaikutteisesti ja käyttäjälähtöisesti tuotettua sisältöä ja luodaan ja ylläpidetään ihmistenvälisiä suhteita. Sosiaalisen median tavoitteet johdetaan kaupunkistrategian linjauksista. Viestinnällä taas tuetaan kaupunkistrategian toteutumista. Sosiaalinen media on yksi viestinnän kanavista.
Sosiaalinen media ei korvaa Kajaanin kaupungin virallisia vuorovaikutuskanavia, eikä se ole pääasiallinen viestintäkanava. Palaute ja oikaisuvaatimukset ohjataan aina asianmukaisille vastaanottajille. Sosiaalisessa mediassa Kajaanin kaupunki vastaa kysymyksiin, perustelee toimintaansa, jakaa tietoa ja antaa hallinnolle kasvot. Vuorovaikutus kansalaisten kanssa on avointa, kaksisuuntaista ja monenkeskistä. Sujuvissa arjen asiakaspalvelutilanteissa, verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa annetaan toiminnalle kasvot: mitä Kajaanin kaupunki tekee, mitkä ovat kaupungin tarjoamat palvelut sekä muodostetaan kuvaa siitä, millainen Kajaanin kaupunki on työnantajana.
Perustuslain mukaan kaikilla on sananvapaus, johon kuuluu oikeus ilmaista, vastaanottaa j levittää ajatuksia, tietoja ja mielipiteitä. Sananvapauden käyttäminen ei kuitenkaan oikeuta loukkaamaan työnantajan oikeuksia tai tuottamaan vahinkoa työnantajalle. Yrityssalaisuuksia ei saa levittää tietoverkossa tai sosiaalisessa mediassa. Lojaliteettivelvollisuus rajoittaa työntekijän oikeutta esittää kritiikkiä työnantajaansa kohtaan. Työntekijällä on kuitenkin oikeus osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Yksilön tietosuojaan liittyvät näkökohdat on aina huomioitava.
TODO: Klikkaa tästä niin näet tarkemmat ohjeet mm. sosiaalisessa mediassa toimiessasi.