1 Asiatyyli

Asiatekstejä kirjoitetaan niin työelämässä kuin opiskelussakin. Tyylillisesti asiatekstin erottaa muista teksteistä siitä, että asiatekstit vetoavat järkeen ja loogiseen päättelyyn, perustuvat tosiasioihin ja pyrkivät kuvaamaan ja erittelemään todellisuutta. Asiatyylisissä teksteissä suositaan neutraaleja ilmauksia eikä leikitellä sanojen ja ilmaisujen sivu- ja lisämerkityksillä. Kieli itsessään on ns. läpinäkyvää, huomaamatonta ja neutraalia, jotta se ei vie lukijan huomiota pois itse asiasta.

Tekstin tyylit voidaan sijoittaa janalle, joka alkaa arkityylistä ja jatkuu asiatyylin kautta juhla- eli ylätyyliin. Arkityylistä tekstiä ovat vaikkapa kavereiden kesken lähetetyt pikaviestit. Juhlatyyliä taas edustaa vaikkapa juhlapuhe. Me keskitymme tässä opintojaksossa asiatyyliin.

Asiatyylisten tekstien tavoitteena on tiedon välittäminen tarkoituksenmukaisesti, yksiselitteisesti ja tehokkaasti. Asiatyylinen teksti on

  • neutraalia
  • tiivistä
  • tarkkaa, täsmällistä ja selkeää
  • havainnollista
  • ymmärrettävää.

Kieli ei saa viedä lukijan huomiota pois itse asiasta. Virolainen professori Valter Taul on sanonut, että "Hyvä asiatyyli on selkeää, taloudellista ja esteettistä."

Teksti rakentuu hierarkkisesti seuraavasti: Teksti > Luku (mahdolliset alaluvut) > Tekstikappale > Virke > Lause > Sana.

Huomaa kirjoittaessasi seuraavat tekstin rakenteeseen liittyvät tekijät: Yhteen tekstikappaleeseen laitetaan vain yksi pääasia. Kappaleen ensimmäinen lause on tavallisesti pääväite, jota loppukappaleessa selvennetään, rikastetaan, väitetään vastaan tai muuten käsitellään. Nyrkkisääntö kappaleen pituudesta on seuraava: yli 10 rivin kappaleessa tulee jo miettiä jakamista useammaksi kappaleeksi. Yhteen lukuun laitetaan myös enemmän kuin yksi kappale tekstiä.