Edellisessä osiossa käytiin läpi ilmastonmuutoksen luonnontieteellinen perusta, eli kasvihuoneilmiö, kasvihuonekaasut, päästöjen lähteet sekä niiden globaali kasvu. Syvennytään tässä osiossa hieman tarkemmin ilmaston lämpenemisen vaikutuksin. Ensiksi tällainen yleiskuva ilmaston lämpenemisestä ja sen seurauksista.
Syvennytään sitten hieman tarkemmin lämpenemisen vaikutuksiin. Käydään ensin läpi muutaman grafiikan avulla jo toteutuneet vaikutukset. Näissä vertailuvuodet ovat itse asiassa 2010-luvun alkupuolelta, koska IPCC:n arviointiraporttien syklit ovat pitkiä ja toisaalta sisällöt vaihtelevat. Nämä grafiikat antavat kuitenkin varsin hyvän kuvan ilmaston lämpenemisen toteutuneista vaikutuksista.
Vinkki: Jos haluat tarkastella esityksen kuvia tarkempina, lataa PDF-tiedosto esityksen alta löytyvästä painikkeesta.
Vaikutuksia on todettu jo paljon. Esimerkiksi Pohjoisen jäämeren kesäajan jääpeitteen pinta-ala on lähes puolittunut. 1900-luvun alussa se on ollut 11 000 000 km2, ja vuonna 2010 vain 6 000 000 km2. Pohjoisten merien jääpeite on kutistunut, valtamerien pinta ja jäätiköiden massa pienenee nopeammin. Myös merien lämpötila on noussut, jonka myötä niiden kyky sitoa hiilidioksidia pienenee. Mitä lämpimämpi vesi, sitä vähemmän hiilidioksidia voi liueta veteen. Lämpenemisen vaikutukset voivat myös kiihdyttää toisiaan. Jää- ja lumipeite heijastaa auringonsäteilyä tehokkaasti takaisin avaruuteen. Kun jää- ja lumipeite hupenee, entistä pienempi osa auringonsäteilystä heijastuu takaisin. Sen sijaan auringonsäteily imeytyy avovesiin ja maaperään lämmittäen maapalloa entisestään.
Ilmastonmuutoksen vaikutukset riippuvat siitä, minkä verran maapallon keskilämpötila nousee. Jos se nousee enemmän, vaikutukset ovat isompia. Tähän liittyen on tehty paljon tutkimusta. Hallitustenvälinen ilmastopaneeli (IPCC) kokoaa yhteen saatavilla olevan tutkimustiedon. Se on esimerkiksi julkaissut lokakuussa 2018 erikoisraportin 1,5 asteen lämpenemisestä. Raportin ajatuksena oli koota yhteen tiedot siitä, millaisia vaikutuksia maapallolla ilmenee, jos ilmasto lämpenee kaksi astetta puolentoista asteen sijaan 1,5 asteen. Tässä raportista yksi koontikuva, jonka Ilmatieteen laitos ja ympäristöministeriö ovat laatineet ilmasto-opas.fi -sivustolle:
Aiemmin opitun mukaan maapallon keskilämpötila on noussut jo yli 1,4 astetta. On todennäköistä, että puolentoista asteen nousu tullaan ylittämään. Jos päästöt saadaan käännettyä laskuun, se ylitys voi olla vain hetkellinen.
Voit lukea lisää puolentoista ja kahden asteen lämpenemisen vaikutusten eroista:
Tuoreimmassa IPCC:n arviointiraportissa, jonka viimeinen osa julkaistiin maaliskuussa 2023 kuvattiin lämpenemisen vaikutuksia lajien sukupuuttoon, ihmisten terveyteen sekä ruoantuotantoalueiden olosuhteisiin. Nämä suhteutettiin lämpötilan nousuun, eli jos lämpötila nousee esimerkiksi 1,5 tai neljä astetta – minkä verran lajeja kuolee sukupuuttoon.
Vinkki: Jos haluat tarkastella esityksen kuvia tarkempina, lataa PDF-tiedosto esityksen alta löytyvästä painikkeesta.
Suomessa vaikutukset eivät todennäköisesti ole näin radikaaleja. Suomessa tosin esimerkiksi talvet leudontuvat, lumisten talvipäivien määrä vähenee ja kesät vastaavasti lämpenevät. Muun maailman tilanne vaikuttaa Suomeenkin esimerkiksi ilmastopakolaisuutena sekä ruoantuotannon olosuhteiden heikkenemisenä. Käy lukemassa lisää ilmaston lämpenemisen vaikutuksista nimenomaan Suomessa: Ilmasto-opas - Ilmastonmuutoksen vaikutukset(target="_blank").
Raportin tiedotteessa todetaan: ”Raportissa tunnustetaan viisi välittömässä vaarassa olevaa järjestelmää: Grönlannin ja Länsi-Antarktiksen jäätiköt, lämpimien vesien koralliriutat, Pohjois-Atlantin subpolaarinen pyörrevirtaus ja ikiroudan alueet. Arktisella alueella sijaitsevalle Suomelle monet raportin havainnoista ovat erityisen merkittäviä.
Kriittisten keikahduspisteiden ylittäminen voi johtaa katastrofaalisiin seurauksiin, kuten maailmanlaajuisesti kykyyn kasvattaa tärkeimpiä perusviljelykasveja. Raportti osoittaa, että ilmasto- ja ekokriisin kokonaisuhka on huomattavasti vakavampi kuin yleisesti ymmärretään."
Lisätietoa tästä aiheesta löydät seuraavista lähteistä:
Olennaista on se, että vaikutukset riippuvat siitä, miten paljon lämpenemistä saadaan hillittyä. Eli jos päästöjä saadaan vähennettyä paljon, keskilämpötila nousee vähemmän ja vaikutukset ovat siten pienemmät. Pahimmillaan – jos mitään ei tehdä ja päästöjen määrä vain jatkaa kasvuaan – seuraukset ovat lähes katastrofaaliset.
Vaikutusten suuruus ja vakavuus riippuu siis siitä, mitä me ihmiset teemme. Onneksi paljon asioita päästöjen vähentämiseksi tehdään koko ajan. Katso tähän liittyen yksi video:
Lopuksi vielä tsekkaus, että olet varmasti oppinut tämän luvun olennaisimmat asiat.
Täydennä tekstiin puuttuvat sanat.
Luitko tekstin ja teit tehtävän? Siirrytäänkö eteenpäin?